Nyheder

 link til nyhedsbrevene

Thit Jensens Mindestue har købt den Holberg Medalje Thit Jensen modtog den 3. december 1940.

Forfatter, foredragsholder og debatør Thit Jensen modtog medaljen ved en lille stilfuld højtidelighed i undervisningsministeriet. Ministeriets repræsentant overrakte medaljen med varme og anerkendende, ridderlige ord om Thits kunstneriske indsats, om hendes mod og kampglæde og om det imponerende forarbejde, hun indlagde i sine historiske romaner, skønt hun ikke var historiker. 
På medaljen står "For Ånd og Tanke", departementchefen sluttede sin tale med at sige at dette motto passede på Thits produktion.

Thit Jensen var dybt bevæget ved modtagelsen, og sagde at aldrig havde hun i sin videste drømme sat Holberg-Medaljen i forbindelse med sig selv. 
"Men den har bragt mig meget større glæde end komiteen kan gøre sig nogen forestilling om", sagde hun med tårer i øjnene.
Og så fortalte hun på sin ligefremme eller snarere umiddelbare måde: "Mit liv har hverken været lykkeligt eller let, men een rettesnor har jeg  haft. Det var et par sætninger, min mor plejede at sige, når hun talte om sine mange børn." Mor sagde: "Jeg vil se mine børn som gode borgere i deres land. Derfor opdrager jeg dem ikke til at blive lykkelige, men til at blive dygtige".

Derefter fortalte åbenhjertigt, at hun ofte havde følt sig som den danske litteraturs stedbarn. Hun syntes,  at hun trods sin redelige vilje og idealistiske borgersind blev hårdere bedømt end andre forfattere. Hendes tro på Gud og hendes fædrelandskærlighed havde holdt hende oppe.
For flere år siden havde hun skrevet sit testamente og deri bestemt, at ingen måtte vide tid og sted for hendes ligbrændning - "den blomst man ikke undte mig i livet, ville jeg ikke have lagt på min grav," sagde hun - men nu har De med Holberg Medaljen givet mig den blomst, der forsoner hele mit liv."  sluttede Thit Jensen sin takketale. 

Holberg Medaljen er tildelt fremtrædende forfattere siden Dansk forfatterforenings 40 års jubilæum 1934. Medaljen uddeles hvert år på Holbergs fødselsdag 3. december, ikke for et enkelt værk, men et samlet forfatterskab.
MVH Jette Høyer Farsø den 25. december 2016

Farsø, den 1. september 2015

Mads Kosach fra Farsø har doneret en indgraveret sølv sovsekande som tilhørte Thit til Thits Mindestuen.

Kanden var en gave fra Agda Arden til Tom Christensen (gl. skoleinspektør i Farsø). Tom kendte Thit & Agda som begge kom i Toms hjem. Gaven blev givet til Tom ca. 1957.